Alla har rätt till en tro

Publicerat i tidningen Dagen 15 januari 2019

Linda Alexandersson

Killen jag mötte häromdagen har fått avslag i alla instanser på sin asylansökan. En av anledningarna till avslaget är att han gått i för många olika kyrkor och att det gör hans omvändelse mindre trovärdig. Det började med att han gick till en Equmeniakyrka i Linköpingstrakten. Församlingen skickade honom på “bibelskola för muslimer och konvertiter” hos oss i Equmeniakyrkan i Arvika där han tog emot Jesus. Några veckor senare döptes han i sin hem­församling. Så långt allt gott.

Men när killen förlorar boendet på den orten och börjar flyttas runt i landet valde han på den första orten att gå till Svenska kyrkan. På nästa ort blev det en församling inom Evangeliska frikyrkan och nu när han fått boende med hjälp av organisationen Agape i Göteborg har han gått till Hillsong. Detta helt i enlighet med den undervisning han fick när han tog emot Jesus. Då uppmanades han att se till att finnas med i en lokal församling på den plats där han bor. Han fick också undervisning om att det viktiga inte är vilket samfund församlingen tillhör eftersom alla kristna är ett i Kristus.

Nu i dagarna kommer Migrationsverkets general­sekreterare att möta Sveriges kristna råd. När Migrationsverket får kritik för hanteringen av konvertit­ärenden hänvisar han gärna till de goda relationer och den goda dialog han och Migrationsverket har med just Sveriges kristna råd. Så är det inte lite märkligt att Mikael Ribbenvik och hans vänner ändå verkar ha missat att kristna kyrkor i Sverige samarbetar med varandra? Om det går bra för Migrationsverket att ha kontakt med alla kyrkor genom ett ekumeniskt nätverk går det naturligtvis lika bra för enskilda kristna att ha kontakt med kyrkor från flera samfund.

Vid mötet kommer Sveriges kristna råd att lämna över namninsamlingen #rättilltro, som gjorts till stöd för kristna som riskerar att skickas tillbaka till länder där konvertiter förföljs och dödas. Den namninsamlingen är också ekumenisk. Precis som de ljus- och bönemanifestationer som kommer att hållas på flera platser i landet i morgon till stöd för denna grupp. Precis som den kartläggning av konvertiters asylärenden som initierades av Pingst integration men som flera andra kyrkor nu också hakat på.

Och ekumenik är naturligtvis ingen nymodighet vi precis uppfunnit. I januari månad har kristna samlats år efter år till det som kallas ”Bönevecka för kristen enhet”. I år har materialet utarbetats av kristna i det muslimska landet Indonesien. Temat är: ”Det rätta, endast det rätta, ska vara din strävan”.

Så låt oss fortsätta att be och arbeta tillsammans och visa Sverige att vi är bröder och systrar i Kristus oavsett samfundstillhörighet. Låt oss göra det rätta och leva i kärlek. Låt oss troget hålla oss till vår Gud och kämpa för alla människors rätt att göra det samma.

Att följa Jesus är en mänsklig rättighet.

Facebook
Twitter
Email
Print

Fler inlägg

Ny Lifos-rapport om konvertiter i Afghanistan

Enligt Lifos-rapporten “2021 Report on International Religious Freedom: Afghanistan” rapporterade kristna grupper att det afghanska samhället förblev fientliga mot konvertiter och mot kristen proselytisering: ”Individer

Läs mer »

Ny finsk konvertit-dom

Det har kommit en ny och väldigt intressant konvertit-dom från Högsta förvaltningsdomstolen i Finland. Jag tror svenska myndigheter och domstolar har mycket att lära! Bakgrunden

Läs mer »